Διορθωτικές Οστεοτομίες στο κάτω άκρο (μηρός, κνήμη, πόδι)

Η επεμβάσεις αυτές αλλάζουν τον τρόπο που φορτίζονται οι αρθρώσεις του κάτω άκρου (ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική) κατά τη στάση, τη βάδιση και γενικά τη δραστηριότητα. Έχουν ένδειξη σε σχετικά νέους ασθενείς (κάτω των 55 ετών), στους οποίους υπάρχει παραμόρφωση του κάτω άκρου με παρέκκλιση του άξονα φόρτισης σε ραιβότητα (η κνήμη και το πόδι είναι στραμμένα προς τα μέσα), βλαισότητα (η κνήμη και το πόδι είναι στραμμένα προς τα έξω), ή στροφή, καθώς και σε αρχόμενη αρθρίτιδα. Είναι αποτελεσματική εφόσον η ‘μισή’ περίπου άρθρωση έχει φυσιολογικό χόνδρο. Για την επιβεβαίωση της ένδειξης μπορεί να συνδυαστεί με αρθροσκόπηση. Η επέμβαση γίνεται επίσης σε περιπτώσεις καταγμάτων που πωρώθηκαν σε κακή θέση.

Πρόκειται για κόψιμο του οστού (οστεοτομία) της κνήμης και οστεοσύνθεση σε διαφορετική θέση, ώστε να αλλάξει ο άξονας φόρτισης όλου του σκέλους και να μην περνάει από την περιοχή της άρθρωσης που έχει βλάβη ο χόνδρος. Προκαλούμε δηλαδή ένα ΄τεχνητό κάταγμα’ στο επιθυμητό επίπεδο και το βάζουμε να ‘κολλήσει’ σε άλλη θέση, τέτοια που να διορθώσουμε τον άξονα της άρθρωσης (που έχει βλαφτεί από την αρθρίτιδα). Η συγκράτηση του οστού (οστεοσύνθεση) γίνεται είτε με πλάκα και βίδες εσωτερικά, είτε με εξωτερική οστεοσύνθεση.


Βιβλιογραφία
: Gougoulias N, Khanna A, Maffulli N. Sports activities after lower limb osteotomy. Br Med Bull. 2009;91:111-21Η οστεοτομία σε περιπτώσεις αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας έχει σκοπό να διατηρήσει την κίνηση στη φυσική άρθρωση και να ΄κερδίσει χρόνο’ πριν χρειαστεί μια πιο ‘ριζική’ επέμβαση. Στόχος είναι να ελαττωθεί ο πόνος και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η αρθρίτιδα, η οστεοτομία είναι δυνατό να δώσει καλά αποτελέσματα σε νέους και δραστήριους ασθενείς για αρκετά χρόνια.

1 1

Παραδείγματα:

Κεντρική Οστεοτομία Κνήμης για αρχόμενη αρθρίτιδα γόνατος και παραμόρφωση ραιβότητας

Περιφερική Οστεοτομία Κνήμης και οστεοτομία περόνης, για αρχόμενη αρθρίτιδα και βλαισότητα της ποδοκνημικής
   

www.footsurgery.gr

www.footsurgery.gr

Νέα ασθενής αντιμετωπίστηκε αρχικά πλημελλώς και εμφάνισε σημεία αρθρίτιδας μέσα σε λίγους μήνες.

Χρειάστηκε επανορθωτική επέμβαση (οστεοτομίας) για την αποκατάσταση της σταθερότητας της άρθρωσης.

 
Διορθωτική, στροφική οστεοτομία κνήμης για διόρθωση στροφικής παραμόρφωσης του σκέλους μετά από κάταγμα και ενδομυελική ήλωση κνήμης με το πόδι σε έσω στροφή

 
Διορθωτικές οστεοτομίες κνήμης σε περίπτωση αρχόμενης αρθρίτιδας με ραιβότητα γόνατος

 
Περιφερική οστεοτομία μηριαίου (με συνοδό αποκατάσταση του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου) για αποκατάσταση της βλαισότητας του γόνατος και του υπεξαρθρήματος της επιγονατίδας.

Άλλοτε απαιτείται οστεοτομία της πτέρνας για αλλαγή του άξονα φόρτισης της ποδοκνημικής.

1 1